Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΟΠΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ειναι ασφαλη τα γυαλια ορασεως που αγοραζονται απο το διαδικτυο?  
Η αγορά γυαλιών οράσεως από το διαδίκτυο δεν εξασφαλίζει την ακρίβεια στη λήψη των μετρήσεων, τη σωστή επιλογή σκελετού σύμφωνα με τη δεδομένη συνταγή του πελάτη, ούτε την τελική εφαρμογή στο πρόσωπό του, καθώς οι μετρήσεις λαμβάνονται, αν λαμβάνονται, με ευθύνη του αγοραστή και με ποικίλους τρόπους (από προηγούμενα γυαλιά, από φωτογραφία, απο τρίτο άτομο κ.α). Τα ηλεκτρονικά καταστήματα οφείλουν να παρέχουν προειδοποίηση προς τον αγοραστή για τους πιθανούς κινδύνους ατυχημάτων ή προβλημάτων στην οδήγηση, καθώς η προσεγγιστική εκτίμηση του κέντρου και του ύψους εφαρμογής των φακών, ιδιαίτερα στους πολυεστιακούς σχεδιασμούς, μπορεί να επιφέρει «θόλωση» στο κατώτερο τμήμα του οπτικού πεδίου και παραμορφώσεις στην περιφέρεια των οφθαλμικών φακών, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων κοπιωπίας.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ Τροπος εφαρμογης, Χρησιμες συμβουλες

Τοποθετήστε το φακό επαφής στο δείκτη για να είστε πιο άνετα με τη χρήση. 
Τρόπος εφαρμογής μαλακών Φακών Επαφής
o   Πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας με σαπούνι και μια καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια.
o   Ξεπλύνετε το φακό σας με το διάλυμα για να αφαιρέσετε κάθε ίχνος των υπολλειμαάτων. (Αν χρησιμοποιείτε ένα νέο φακό, απλά τους βγαζετε από το πακέτο)
o   Σε ένα καλά φωτισμένο χώρο, απλώνετε ένα καθαρό μαλακό πανί ή πετσέτα και, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα ρυθμιζόμενο μεγεθυντικό καθρέπτη
o   Τοποθετήστε το φακό επαφής στο δείκτη για να είστε πιο άνετα με τη χρήση. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός κάθεται με την κοίλη πλευρά προς τα πάνω στο δάκτυλό σας και κανένα από τα πλευρικά τοιχώματα δεν εχει κολλήσει το δάχτυλό σας.
Τραβήξτε απαλά το  επανω καικάτω βλεφαρο σας. 

o   Τραβήξτε απαλά το κάτω βλεφαρο σας μακριά από το μάτι σας. Χρησιμοποιήστε το δείκτη του άλλου σας χεριού για να τραβήξετε το άνω βλεφάρο σας προς τα πάνω. Χρησιμοποιήστε το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού σας (δηλαδή αυτό με το φακό επαφής σε αυτό) για να τραβήξετε το κάτω βλέφαρο σας προς τα κάτω. Καθώς θα γίνεστε πιο έμπειροι, θα είστε σε θέση να το κάνετε αυτό απλά τραβώντας προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο σας.
o   Μετακινήστε το φακό επαφής προς το μάτι σας ήρεμα και σταθερά. Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνει ή να μετακινείται απότομα. Μπορεί να βοηθήσει αν κοιτάξουμε προς τα πάνω. Επίσης, συνιστάται να μην εστιάζει το μάτι εκεί που βάζετε το φακό επαφής. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την τοποθέτηση του φακού.
o   Τοποθετήστε προσεκτικά το φακό επαφής στο μάτι σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι κεντραρισμένος πάνω από την ίριδα σας (δηλαδή το κυκλικά, χρωματιστό μέρος του ματιού), απαλά σύρετε πάνω στο βολβό του ματιού σας, εάν είναι απαραίτητο. Εάν αυτή η μέθοδος είναι δύσκολη μπορείτε επίσης να κλείσετε τα μάτια σας και κοιτάξτε γύρω (πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά) για να κεντράρετε το φακό.
o   Αφήστε τα βλέφαρα να επανέλθουν αργά, έτσι ώστε να μην αποκολληθεί ο φακός επαφής. Ενημερώστε για οποιοδήποτε πόνο ή δυσφορία που μπορεί να έχετε. Αν νομίζετε ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος με τους φακούς επαφής σας, αφαιρέστε τους , καθαρίστε τους καλά, και προσπαθήστε ξανά.
o   Επαναλάβετε τη διαδικασία με τον άλλο φακό επαφής. Όταν τελειώσετε, ρίξτε το υγρό φακών επαφής από την θήκη στο νεροχύτη και κλείστε τη θήκη.
o   Καλό είναι πάντα να ξεκινάτε να βάζετε και να βγάζετε τους φακούς από το ίδιο μάτι, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να μπερδέψετε τους φακούς.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

- Εάν δεν τα καταφέρετε
 με την πρώτη προσπάθεια μπορεί να χρειαστεί να ενυδατώσετε τον φακό και με λίγο διάλυμα. Ο φακός στεγνώνει από την στιγμή που θα τον βγάλετε από τη θήκη με το υγρό. Αν ο φακός επαφής έχει ζαρώσει θα πρέπει να τον ενυδατώσετε.

- Μην ξεχνάτε
 ποτέ να κρατάτε καλά το επάνω και το κάτω βλέφαρο. Το μάτι πάντοτε πάει να κλείσει από μόνο του. Είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μπορέσετε να βαλετε το φακό στο μάτι σας.


Σωστή και Ανάποδη πλευρά του φακού
Κρατήστε το δάχτυλό σας στο ύψος των ματιών. Εάν ο φακός επαφής μοιάζει με ένα μπολ ή ένα κομμάτι σφαίρα στο μισό, αυτή είναι η σωστή μεριά. 
Εάν τα άκρα του φακού είναι προς τα έξω, τότε είναι ανάποδα (μέσα έξω). Σιγουρευτείτε ότι χειρίζεστε το φακό επαφής με το επάνω μέρος του δέρματος του δακτύλου σας, και όχι με το νύχι.
 
Θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο αν βάλετε λίγο υγρό στο δάχτυλό που κρατάει το φακό επαφής. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μέσα-έξω. Ακούγεται προφανές, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να το δείτε.
 
 Ενώ είναι ακόμα στο δάχτυλό σας, ελέγξτε το φακό για σκισίματα, αμυχές, ή υπολείμματα. Εάν η σκόνη ή τα υπολείμματα είναι ορατά, ξεπλύνετε με υγρό καθαρισμού. Η ανάποδη τοποθέτηση του φακού θα έχει σαν αποτέλεσμα την αίσθηση κοψίματος και ξένου σώματος στο μάτι. Βγάλτε το φακό και τοποθετήστε τον από την καλή.




Καλές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε

  • Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας και να τα σκουπίζετε με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια, πριν αγγίξετε τα μάτια σας ή τους φακούς επαφής.
  •  Μην τρίβετε τα μάτια σας. Είναι εύκολο να αγγίξετε τα μάτια σας χωρίς να το σκεφτείτε, αλλά δεν θέλετε να μεταφέρετε ακαθαρσίες ή λιπαρότητα από τα δάχτυλά σας στα μάτια σας, ή να μετακινήσετε τους φακούς σας.
  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Καθαρίστε, απολυμάνετε και αποθηκεύστε τους φακούς σας και τη θήκη των φακών σύμφωνα με τις οδηγίες. Ποτέ μην πλένετε τους φακούς σας ή μην γεμίζετε τη θήκη τους με νερό βρύσης καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης.
  • Τηρείτε το χρονοδιάγραμμα και αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σας σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.
  • Μην φοράτε τους φακούς επαφής για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που συστήνει ο εφαρμοστής σας.


Χρήσιμες Συμβουλές

Ø  Οι γυναίκες χρήστες φακών επαφής, καλό είναι να φορούν πρώτα τους φακούς επαφής και μετά να βάφονται. Επίσης θα πρέπει πρώτα να αφαιρούν τους φακούς και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν προϊόντα ντεμακιγιάζ.
Ø  Δεν πρέπει να κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής! Όσο μεγάλη αεροδιαπερατότητα και αν έχουν οι φακοί επαφής που χρησιμοποιείτε, κατά τον ύπνο η οξυγόνωση του κερατοειδή μειώνεται. Με τη χρήση των φακών επαφής στον ύπνο μειώνεται η μεταφορά οξυγόνου στα μάτια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων μακροπρόθεσμα.

Ø  Αλλάζουμε το υγρό καθαρισμού στη θήκη των φακών επαφής μας κάθε φορά που τους χρησιμοποιούμε! Αν για μερικές ημέρες δε τους χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι το υγρό να αλλάζεται και πάλι με συχνότητα 1-2 ημερών. Ακόμα, σε κάθε νέα συσκευασία υγρού καθαρισμού υπάρχει νέα θήκη αποθήκευσης των φακών μας. Θα πρέπει και εκείνη να αλλάζει συχνά καθώς η θήκη, όπως και ο φακός, συγκρατεί σκόνη και παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ø  Η χρήση σάλιου για τον καθαρισμό των φακών επαφής είναι πλήρης αντένδειξη!!! Όπως το νερό, έτσι και το σάλιο περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν οι φακοί μάς ενοχλούν και δεν έχουμε μαζί μας την ειδική θήκη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους πετάξουμε. Θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί μας τα γυαλιά. Μια άλλη λύση είναι η χρήση φυσικών δακρύων, καθώς μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά το μάτι.

Παναγιώτα Σ. Μυλόβα
Οπτικός-Οπτομέτρης
Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Αθήνας


Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Τι ειναι η παρειδωλια?

«Είναι φυσιολογικό να βλέπετε τον Ιησού στη φρυγανιά σας: Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να βλέπουν διάσημα πρόσωπα σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης», υποστηρίζει μια μελέτη. Εσείς έχετε δει ποτέ το πρόσωπο του Ιησού σε ένα κομμάτι του τοστ, ή όραμα με τον Elvis στον καφέ σας; Μην ανησυχείτε, είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το να βλέπουμε πρόσωπα σε άψυχα αντικείμενα, είναι φαινόμενο γνωστό ως παρειδωλία και παρόλο που το φαινόμενο είναι συχνό, ελάχιστα έχει γίνει γνωστό το γιατί συμβαίνει αυτό, μέχρι τώρα. Ερευνητές στον Καναδά ανέλυσαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου όταν βλέπουμε πρόσωπα σε μοτίβα και ανακάλυψαν την αντίδραση η οποία παρουσιάζεται στο μετωπιαίο και οπτικό φλοιό. • Το να βλέπουμε πρόσωπα και μοτίβα σε άψυχα αντικείμενα είναι φαινόμενο γνωστό ως παρειδωλία • Το φαινόμενο είναι συχνό, αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με το γιατί συμβαίνει• Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου, όταν βλέπουμε πρόσωπα σε κάποιο μοτίβο• Η αντίδραση προέρχεται από το μετωπιαίο φλοιό και ταξιδεύει στον οπτικό φλοιό• Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί έτσι, ώστε να αναγνωρίζουν το σχήμα του προσώπου, λόγω της σημασίας του στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις.