Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ

Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια η συνεχιζόμενη αύξηση της τρύπας του όζοντος, επιτρέπει στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία UV, να φτάνει με μεγαλύτερη ένταση στην γή. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την υπεριώδη ακτινοβολία γιατί είναι εκτός του ορατού φάσματος. 
Εχει αποδειχθεί οτι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί παθήσεις που αντιλαμβανόμαστε είτε άμεσα, είτε τελικά πολύ αργά. 

Τέτοιες είναι: το πτερύγιο, η φωτοκερατίτιδα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, καθώς επίσης διάφορα προβλήματα των βλεφάρων.
-Βραχυπρόθεσμα: ερεθισμός, πόνος, ερυθρότητα, φωτοφοβία, δακρύρροια, φωτοεπιπεφυκίτιδα
-Μακροπρόθεσμα: πτερύγιο, στεάτιο, καρκίνος τον βλεφάρων, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ρυτίδες
Αυτό επιβάλλει τη χρήση σωστών γυαλιών ηλίου, που προστατεύουν και δεν δημιουργούν προβλήματα στους χρήστες.
Τα σωστά γυαλιά ηλίου θα πρέπει να έχουν τις πάρα κάτω ιδιότητες:
1. Οι φακοί τους να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία
2. Να είναι οπτικά επεξεργασμένοι
3.Η αντοχή τους στην πίεση και στην θραύση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές(συγκεκριμένο πάχος-αντοχή υλικού)με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος.
4.Το υλικό των σκελετών να έχει τις σωστές προδιαγραφές ώστε να μην δημιουργεί ερεθισμούς και αλλεργίες, (εμφανίστηκαν στους δρόμους γυαλιά με πλαστογραφημένο το σήμα ασφαλείας CE, τα οποία περιείχαν καρκινογόνες ουσίες όπως Νικέλιο και Κάδμιο), να είναι επίσης άφλεκτο και να μην παρουσιάζει αλλοιώσεις ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να προκαλέσουν κακώσεις κατά την χρήσης τους.
Υπάρχουν πολλοί τύποι γυαλιών ηλίου με φακούς, των οποίων οι ιδιότητες καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Για κάθε άνθρωπο βρίσκεται ενα σωστό γυαλί ηλίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και μπορεί να τον προστατεύσει αποτελεσματικά.
Θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα παιδιά, ώστε, με τα κατάλληλα μέσα να προστατεύουν οχι μόνο τα μάτια αλλά και το γύρω απο αυτά ευαίσθητο δέρμα. Αρα το καπέλο και τα ειδικά κατασκευασμένα γυαλιά ηλίου με σκελετό μεγάλης αντοχής και φακούς ασφαλείας με την σωστή απορρόφηση τόσο στην UVA και UVB είναι απαραίτητα.
Οι έφηβοι και οι ενήλικες που φορούν φακούς επαφής πρέπει απαραίτητα να φορούν γυαλιά ηλίου.
Στους ενήλικες οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η κάλυψη διαθλαστικών ανωμαλιών.
Τέλος στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των αxτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος τα μπαρμπρίζ των αυτοκινήτων.
Στα καταστήματα Οπτικών Μυλόβα, η Κα Παναγιώτα Μυλόβα, Πτυχιούχος Οπτικός-Οπτομέτρης αλλά και οι πτυχιούχοι συνεργάτες της, θα σας βοηθήσουν να κάνετε την σωστή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου