Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ SMARTPHONES ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΟΡΑΣΗ

Μια νέα εφαρμογή για smartphones επιτρέπει στους χρήστες χαμηλής όρασης να περιηγηθούν πιο εύκολα χρησιμοποιώντας κινήσεις του κεφαλιού.
Ασθενείς με χαμηλή όραση θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα smartphones ταχύτερα, χάρη σε μια νέα εφαρμογή.

Το νέο λογισμικό, σχεδιασμένο από το Schepens Eye Research Institute στο Harvard Medical School, ταίριαξε ένα smartphone με το Google Glass, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να μετακινεί το κεφάλι του για να περιηγηθεί στη μεγεθυμένη οθόνη.
Ο καθηγητής οφθαλμολογίας Dr Gang Luo, συνεργάτης του Harvard Medical School δήλωσε στο Ophtalmology Today ότι οι ασθενείς με χαμηλή όραση, επί του παρόντος χρησιμοποιούν ζουμ για να πλοηγηθούν στην οθόνη του smartphone τους.
“Είναι δύσκολο για αυτούς να περιηγηθούν- δεν ξέρουν αν η τρέχουσα θέση που βρίσκονται είναι στο κέντρο της οθόνης ή στην γωνία της οθόνης” ο Δρ Luo εξήγησε.
Και πρόσθεσε: "Αυτή η εφαρμογή μεταφέρει την εικόνα της οθόνης του smartphone στο Google Glass και επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το τμήμα της οθόνης που βλέπουν μετακινώντας τα κεφάλια τους για να την σαρώσουν, πράγμα που τους δίνει μια πολύ καλή αίσθηση του προσανατολισμού."
Η εφαρμογή θα μπορούσε να προσαρμοστεί για το χρήστη του Google Glass για χρήση με μικρές ή μεγάλες κινήσεις της κεφαλής για να περιηγηθεί, τόνισε.
"Είναι σαν τη ρύθμιση της ταχύτητας του κέρσορα του ποντικιού στους υπολογιστές. Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του εύρους της κίνησης της κεφαλής και της ομαλότητας του ελέγχου. "
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε σε μία μελέτη δύο ομάδων πως η εναλλαγή σε κίνηση κεφαλής στα smartphones έκανε τη χρήση τους ταχύτερη κατά ένα τρίτο, σε ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό IEEE Transactions of Neural Systems and Rehabilitation Engineering.
Η εφαρμογή, η οποία θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε άλλα “έξυπνα” προϊόντα, κέρδισε το κοινό του, ανέφερε ο Δρ Luo, προσθέτοντας: «Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες με προβλήματα όρασης ήταν ενθουσιώδεις για την εφαρμογή Google Glass. Κάποιοι είπαν ότι θα το κατεβάσουν και θα το χρησιμοποιήσουν. "
Ο Δρ Luo είπε πως ο επόμενος στόχος είναι να δώσει στην εφαρμογή περισσότερη λειτουργικότητα.
"Η τρέχουσα έκδοση του συστήματος επιτρέπει στο χρήστη να ακουμπά στον πίνακα του Google Glass, ακριβώς όπως στην οθόνη του smartphone. «Χειρονομίες, όπως παρατεταμένο πάτημα για να λειτουργήσει ως δεξί κλικ ποντικιού, «τσίμπημα» για να γίνει ζουμ μέσα και έξω και κίνηση προς τα κάτω για να σαρωθεί όλη η οθόνη μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον », κατέληξε.

Low vision patients will be able to get ahead with a new smartphone app designed for quicker navigation.
AOP.ORG.UK|ΑΠΟ OLIVIA WANNAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου