Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - Χρήσιμες συμβουλές



Μια βουτιά στο δροσερό νερό της θάλασσας η της πισίνας είναι οτι πρέπει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε εμείς που φοράμε φακούς επαφής? Είναι αναγκαία η αύξηση της προσοχής μας , στον καθαρισμό των φακών μας , το διάστημα αυτό?


Η χαλαρότητα που συνοδεύει το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να μας παρασύρει, αντίθετα επιβάλλεται να είμαστε πιο προσεκτικοί στην φύλαξη και τον καθαρισμό των φακών μας. Η αύξηση της υπαίθριας δραστηριότητας , η άμεση επαφή με την φύση, κολύμπι,το κάμπινγκ οι δύσκολες συνθήκες υγιεινής αυξάνουν σοβαρά τον κίνδυνο των μολύνσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Αρα θα πρέπει να εστιάσουμε στον σωστό καθαρισμό και την συντήρηση των φακών μας. Μια επίσκεψη στον Οπτικό μας πριν τις διακοπές θα μας δώσει τις σωστές συμβουλές , ωστε να αποφύγουμε τα προβλήματα και περάσουμε ξέγνοιαστες διακοπές. 
Οπως πάντα ξεκινάμε με τον σωστό καθαρισμό των χεριών μας. Καλό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών μας, με χαρτί η καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια.
• Βγάζοντας τα γυαλιά μας τα φυλάμε πάντα στην θήκη τους, που τα προστατεύει απο φθορές. Βάζουμε τους φακούς μας και ένα σωστό ζευγάρι γυαλιών ηλίου που θα μας προστατεύει, απο την βλαβερή UV ακτινοβολία και θα μας δίνει ξεκούραστη όραση κάτω απο τον λαμπερό ήλιο του καλοκαιριού.

Αν θελήσουμε να κολυμπήσουμε με τους φακούς μας καλό θα είναι να φορέσουμε τα ειδικά γυαλάκια πισίνας που προστατεύουν απο την άμεση επαφή του νερού με τα μάτια και τους φακούς επαφής μας. 
Μόλις βγούμε απο το νερό καθαρίζουμε τους φακούς μας τρίβοντας τους ελαφρά με το υγρό καθαρισμού και συντήρησης και τους τοποθετούμε στην ειδική θήκη που πρέπει να έχουμε μαζί μας γεμίζοντας την με φρέσκο υγρhttps://www.facebook.com/opticamylova/ό, όπως πάντα. Βάζουμε πάντα φρέσκο υγρό αδειάζοντας το παλιό, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το παλιό υγρό που έχουν μέσα οι θήκες μας. 
Η θήκη των φακών μας θα πρέπει να διατηρείτε καθαρή και να πετιέται μόλις τελειώσει το υγρό καθαρισμού και συντήρησης που χρησιμοποιούμε μιας και κάθε νέα συσκευασία περιλαμβάνει καινούργια. Προσοχή μην χρησιμοποιείτε παλιές θήκες. Η θήκη είναι πηγή μικροβίων. 
Τέλος αν οι φακοί μας έχουν να χρησιμοποιηθούν για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών και βρίσκονται στο ίδιο διάλυμα, θα πρέπει να απολυμανθούν ξανά πριν από τη χρήση τους. Εννοείτε βέβαια οτι ποτέ δε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για να ξεπλένουμε ή να αποθηκεύουμε τους φακούς μας. Η προσπάθεια καθαρισμού και συντήρησης των φακών μας με οποιοδήποτε άλλο υγρό (νερό, φυσιολογικός ορός, σάλιο) εκτός του ειδικού υγρού καθαρισμού και συντήρησής τους, είναι άκρως επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει, ιδιαίτερα σε ζεστά κλίματα, μικροβιακή κερατίτιδα, απο της πιο σοβαρές λοιμώξεις των οφθαλμών.
Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τους φακούς επαφής μας, εκτός και έχουμε διαφορετική ενημέρωση από τον εφαρμοστή μας (οπτικό-οπτομέτρη).
Ελέγχουμε κάθε ημέρα ότι τα μάτια μας είναι σε καλή κατάσταση και βλέπουμε καθαρά. Σε αντίθετη περίπτωση, Αναζητάμε επαγγελματική συμβουλή και διακόπτουμε τη χρήση των ΦΕ. 
• Χρησιμοποιούμε τους φακούς επαφής μας με υπευθυνότητα ωστε να χαιρόμαστε την χρήση τους για πολλά χρόνια και να περάσουμε ξέγνοιαστα τις διακοπές μας. 

Καλό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου