Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Πολλοί ασθενείς έχουν νέα προβλήματα στα μάτια μετά από χειρουργική επέμβαση LASIK By Agata Blaszczak-Boxe, Contributing Writer

Ενα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που προχωρούν στη διόρθωση της αμετρωπίας τους με τη μέθοδο Lasik, βιώνουν ορισμένες «παρενέργειες» συμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τρεις μήνες μετά την επέμβαση Lasik, το 40% των συμμετεχόντων, οι οποίοι πριν την επέμβαση δεν ανέφεραν κανένα οπτικό σύμπτωμα, άρχισαν να βιώνουν ένα ή περισσότερα νέα συμπτώματα, όπως θάμβος όρασης ή φωτοστέφανα γύρω από αντικείμενα.


« Απ΄όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι μια από τις λίγες που αναφέρουν την ανάπτυξη νέων οπτικών συμπτωμάτων μετά την επέμβαση», ανέφεραν οι ερευνητές του FDA (Food and Drug Administration) στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Νοέμβρη στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν δύο ομάδες ανθρώπων έως και έξι μήνες μετά την οφθαλμολογική επέμβαση. Η πρώτη ομάδα συνίσταντο από 262 ενεργούς στρατιωτικούς του Ναυτικού, με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη. Η δεύτερη ομάδα συνίσταντο από 312 πολίτες, με μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν μια έρευνα στο διαδίκτυο πριν προχωρήσουν στην επέμβαση, και αρκετές φορές μετά την επέμβαση. Η έρευνα περιείχε ερωτήσεις όπως το όσο ευχαριστημένοι ήταν με την όραση τους και κατά πόσον βίωναν οπτικά συμπτώματα που αφορούσαν φωτοστέφανα, «αστεράκια», θάμβος όρασης ή διπλωπία.
Στην επέμβαση Lasik, οι γιατροί κάνουν ένα μικρό «κόψιμο» στον κερατοειδή, στην πιο εξωτερική του στιβάδα, σύμφωνα με το FDA. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν το laser για να εξαχνώσουν κερατοειδικό ιστό, ανασχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον κερατοειδή, με σκοπό να βελτιώσουν την οπτική οξύτητα του ατόμου που υποβάλλεται στην επέμβαση.
Γενικά, διαπιστώθηκε πως  η όραση των συμμετεχόντων στην έρευνα βελτιώθηκε μετά την επέμβαση. Παρ΄όλα αυτά, ανάμεσα στους ανθρώπους που ανέφεραν πως δε βιώνουν κάποιο οπτικό σύμπτωμα πριν την επέμβαση, το 43% της πρώτης ομάδας και το 46% της δεύτερης ανέφερε πως ξεκίνησε να έχει οπτικά συμπτώματα όπως διπλωπία, θάμβος οράσεως, φωτοστέφανα και αστεράκια, τρεις μήνες μετά την επέμβαση.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν κατά μέσο όρο πιο ικανοποιημένοι από την όραση τους, σε σχέση με την όραση που είχαν μετά την επέμβαση. Παρ΄όλα αυτά, περίπου του 1-4% των συμμετεχόντων και από τις δύο ομάδες ανέφεραν μη ικανοποίηση από την όρασή τους σε κάποιο βαθμό τρεις με έξι μήνες μετά την επέμβαση, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι «δεν υπάρχει η τέλεια επέμβαση» όπως αναφέρει ο Dr. Mark Former, οφθαλμίατρος από το Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν εμπλέκεται στη μελέτη. Σημείωσε όμως, πως σύμφωνα με τη δική του εμπειρία με τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση Lasik, εκείνοι που βιώνουν συμπτώματα όπως αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω, δεν νιώθουν να μειώνεται η ικανότητά τους από αυτά.
Οι ενδιαφερόμενοι, ανέφερε, θα πρέπει να ενημερώνονται για το ρίσκο εκδήλωσης τέτοιων συμπτωμάτων από τους ιατρούς τους πριν αποφασίσουν εαν επιθυμούν να προχωρήσουν στην επέμβαση Lasik.
«Η διόρθωση των αμετρωπιών με laser μπορεί να γίνει μια υπέροχη διαδικασία, αλλα μόνο με τον κατάλληλο ασθενή» αναφέρει. «Θα πρέπει να προχωρήσει στην επέμβαση, ο ασθενής ο οποίος θα είναι σε θέση να δεχτεί τις πιθανές παρενέργειες που μπορούν να προκύψουν από την επέμβαση Lasik, όπως η ξηροφθαλμία, το θάμβος όρασης ή η διπλωπία.»
Σημείωση του εκδότη: Υπήρξε νέα ενημέρωση πάνω στην έρευνα, ώστε να διευκρινιστεί το οτι τα ποσοστά που αναφέρονται στα νέα συμπτωματα μετεγχειρητικά, αφορούν ασθενείς που δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα πριν από την επέμβαση (και όχι σε όλους τους ασθενείς).

Πρώτη δημοσίευση απο Live Sciencehttp://www.livescience.com/56987-lasik-patients-have-eye-problems-after-surgery.html#undefined.gbpl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου