Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Χρησιμοποιωντας smartphones αυξανεται τον κινδυνο της ξηροφθαλμιας, υποστηριζει νεα μελετη, Η ξηροφθαλμια και η ψηφιακη καταπονηση των ματιων γινονται ολο και πιο συχνες

Rachel Hosie @rachel_hosie


Η πλειοψηφία των ανθρώπων παραδέχονται ότι ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο κοιτάζοντας τα τηλέφωνά τους,  παρ’ ότι γνωρίζουν οτι αυτό δεν είναι πολ στην﷽﷽﷽﷽﷽gyηροφθαλμναι διάγνωσηζiύ καλό.
 Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το smartphones μας μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στα μάτια μας, από ό, τι υποψιαζόμασταν στο παρελθόν.


Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο BMC Opthalmology, αποκάλυψε ότι τα παιδιά που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με τα τηλέφωνά τους έχουν περισσότερα συμπτώματα ξηροφθαλμίας.Απαγορεύοντας σε παιδιά την χρήση κινητών τηλεφώνων για έναν ολόκληρο μήνα, μειώθηκαν τα συμπτώματά τους.

Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα δάκρυα δεν επαρκούν και οδηγεί στον ερεθισμό, το πρήξιμο και στο κοκκίνισμα των ματιών.
Συνήθως παουσιάζεται σε ηλικιωμένους, τελευταία όμως  οι ειδικοί πιστεύουν ότι εμφανίζεται συχνότερα και στα παιδιά.
Οταν κοιτάζουμε μια οθόνη τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν λιγότερες φορές με αποτέλεσμα τα δάκρυα να εξατμίζονται και ο κίνδυνος της ξηροφθαλμίας να αυξάνεται.

Οι χειρότερες θέσεις εργασίας για την υγεία σας
Η μελέτη της BMC Ophtalmology αξιολόγησε 916  παιδιά στην Κορέας ηλικίας μεταξύ  7 και 12. Στα παιδιά έγιναν οφθαλμολογικές εξετάσεις και το 6,6%, βρέθηκαν με ξηροφθαλμία. Απο αυτά το 97%  αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε  smartphones για 3,2 ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα 37 λεπτά την ημέρα που χρησιμοποιούσε  το 55%, των παιδιών χωρίς συμπτώματα.

Η Τάνια Goodin, ιδρυτής της ειδικής ομάδας ψηφιακής αποτοξίνωσης ‘’ Ώρα να αποσυνδεθείτε’’, είπε στον ‘’The Independent’’: "Έίναι  γνωστό εδώ και καιρό ότι η υπερβολική χρήση των οθονών επηρεάζει την όραση μέσα από μια σειρά από συμπτώματα τα οποία ενέχονται  στην ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών - η σωματική δυσφορία που αισθανόμαστε  μετά από δύο ή περισσότερες ώρες μπροστά από μια ψηφιακή οθόνη - μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Ωστόσο, περισσότερο από το 30% των γονέων που λένε ότι είναι πολύ ανήσυχοι για τις επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών  στα μάτια των παιδιών, επιτρέπουν στα παιδιά τους να περάσουν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά απο οθόνες.

Η Goodin, της οποίας η εταιρεία λειτουργεί camp για ψηφιακή αποτοξίνωση  εφήβων, αλλά και ενηλίκων, πιστεύει ότι οι γονείς έχουν δίκιο να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις όλων αυτών στα παιδιά.
Οι καλύτερες συμβουλές της είναι: « Χρήση οθονών σε υγιή όρια κατά την διάρκεια της ημέρας, όχι οθόνες μια ώρα πριν τον ύπνο και οχι συνεχή χρήση οθόνης πάνω από δύο ώρες."

Οι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά, ώστε τα παιδιά να ακολουθούν τους κανόνες αυτούς.

Πηγή:

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/smartphone-use-using-risk-of-dry-eye-disease-mobile-phone-social-media-facebook-optical-health-a7513051.html#gallery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου